Na het overlijden van een dierbare krijgen werknemers vaak problemen met hun werk. In de afgelopen tien jaar gaat het om ruim 3 miljoen werkenden die een dierbare verloren. Het CNV deed onderzoek naar de effecten van de dood van een dierbare op het functioneren van werknemers. De resultaten uit het onderzoek van Maurice de Hond zijn onthutsend over hoe slecht werkgever met rouwende werknemers omgaan. Vaak eerder uit onwetendheid, onvermogen dan uit onwil. Terwijl medewerkers die in tijdens deze periode van verlies zich gesteund voelden door hun werkgever loyaler waren, en zich minder snel ziek meldden. Impact van verliesVerlies van een dierbare en rouw daarom heeft een gigantische impact op de werkvloer. We beseffen vaak niet dat dit miljoenen werkenden overkomt. Voor deze mensen is nog weinig geregeld. Het CNV vraagt werkgevers om steun te bieden aan rouwende medewerkers, ook om (langdurige) uitval te voorkomen. Het blijkt dat medewerkers die zich in tijden van verlies en rouw gesteund weten door hun werkgever, loyaler zijn en zich minder snel en minder langdurig ziek melden. Persoonlijke interesse door een leidinggevende in plaats van een telefoontje door de Arbodienst of een medewerker van personeelszaken.
Wanneer kom je weer terug op het werk?Het CNV vindt dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat hun mensen na zo’n tragische gebeurtenis weer veilig op hun werk terug moeten kunnen komen. Al te vaak wordt vlak na een begrafenis al gevraagd wanneer iemand weer terug op het werk komt. Door persoonlijke interesse te tonen in de situatie van degene die rouwt voelt iemand zich gehoord en ondersteund. Stel open vragen als “Hoe gaat het nu met je?” “Wat kan je in deze situatie helpen?” “Wat heb je nodig?” Bedenk ook dat na een overlijden er van alles geregeld moet worden met instanties, scholen, belastingen en ook een uitvaart afronding nodig heeft en brieven beantwoord moeten worden, er een grafmonument of herdenkings beeld laten maken, urn uitgekozen moet worden. Het maakt bovendien een verschil of iemand een kind verliest of zijn partner en alleen achter blijft met de zorg voor (schoolgaande) kinderen. Maar zelfs ook de dood van een ouder op hoge leeftijd kan iemand in de rouw doen belanden. Iedere situatie is verschillend en heeft impact, groot of klein. Persoonlijke interesseVolgens het CNV kun je beter persoonlijke interesse tonen en open vragen stellen als: hoe is het nu met je? Natuurlijk verschilt het per situatie en per persoon. Heeft iemand een kind verloren of een ouder op hoge leeftijd? Of gaat het om een partner die overleden is en blijft iemand plots achter met de zorg voor een gezin met (kleine) kinderen. Hoe combineer je die zorgen met een (fulltime) baan? Dat heeft tijd nodig en een werkgever zou daarbij best een handje mogen helpen.
HandreikingHet CNV overhandigt vandaag een handreiking voor werkgevers over rouwverwerking op de werkvloer. Voorzitter Piet Fortuin overhandigt dit aan werkgeversvoorzitters Hans de Boer en Jacco Vonhof. ‘De handreiking biedt persoonlijke verhalen en veel praktische adviezen. Elke werkgever moet deze handreiking op zijn bureau hebben,’ stelt Fortuin. 85% van alle ondervraagden juicht een handreiking toe, blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek. RouwverlofNa de dood van een dierbare mag je volgens sommige CAO’s verlof opnemen. Hoe lang je verlof kunt opnemen is o.a. afhankelijk of het om een directe naaste gaat. Bovendien verschilt dit per CAO. Het CNV stelt een algemene regeling voor waarin mensen een flexibel rouwverlof kunnen opnemen. Partner of kind verliezen hakt er extra inHet CNV vraagt de werkgevers extra alert te zijn bij situaties waar een werknemer een partner of kind verliest. “De klap is bij deze groep enorm”, zegt de voorzitter van het CNV. Bijna driekwart van deze groep kan na het overlijden langere tijd niet meer goed functioneren, bijna een kwart krijgt een burn-out en helaas verlies bijna 15% zijn of haar werk door het verlies.
Cijfers op een rijtje:
Memorabel Afscheidsmonumenten maakt samen met nabestaanden mooie en unieke grafmonumenten. We nodigen mensen uit om actief mee te denken bij het ontwerpen van persoonlijke gedenktekens. Monumenten maken we met moderne materialen als RVS, geroest staal en glas. Alles wat we maken is persoonlijk en uniek en wordt door Nederlandse vakmensen gemaakt. Nabestaanden nodigen we graag uit om tussendoor te komen kijken.
Vrijblijvend advies Graag adviseer ik u over een persoonlijk gedenkteken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking. Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok
Moezelstraat 72 8226LB Lelystad 06-49 351 338
|
contact met grafkunstenaar |
https://www.memorabel.nl/ |