Freepictures
Image default
Gezondheid

Nek kraken

Iedereen krijgt er wel eens mee te maken: een stijve nek. De een wordt ermee waker, de ander komt er mee thuis na een lange werkdag op kantoor. Fijn is het in ieder geval niet. Uw nek kraken lijkt de enige oplossing voor wat verlichting. Het zelf manipuleren, oftewel kraken van de nek, kan echter schadelijk zijn en op den duur grote problemen veroorzaken. Gelukkig bestaat er ook een professionele vorm van nek kraken, waarbij een specialist de juiste gewrichten op de juiste manier corrigeert.

Oorzaak van een stijve nek

Pijn in de nek kan uiteenlopende oorzaken hebben. Een vaak geziene oorzaak is het aannemen van een verkeerde houding. Door een langdurig onjuiste houding worden de gewrichten in de wervelkolom overbelast en komt er spanning op te staan. Deze spanning vermindert vervolgens de bewegingsvrijheid van de gewrichten wat een onaangenaam en stijf gevoel geeft.

Manipulatie van de nek

Manipulatie van de nekgewrichten wordt door veel mensen ‘nek kraken’ genoemd. Dit komt vanwege het krakende of ploppende geluid dat je hoort bij het manipuleren van een gewricht. Specialisten als fysiotherapeuten, chiropractors, osteopaten en manueeltherapeuten mogen deze handeling doen.

Hoe werkt manipulatie?

Bij manipuleren wordt een spierreactie uitgelokt waardoor de geblokkeerde wervelgewrichten ontgrendeld kunnen worden. Er wordt dus een druk uitgevoerd op de gewrichten waardoor er een drukverplaatsing plaatsvindt. Dit geeft vaak een krakend geluid. Het manipuleren van de gewrichten is snel, pijnloos en vaak meteen effectief.

Is manipulatie gevaarlijk?

Zoals eerder genoemd, kan het zelf manipuleren van de gewrichten gevaarlijk zijn. Dit komt doordat u vaak niet het juiste gewricht manipuleert, maar het onder- of bovenliggend gewricht. Het hard kraken van gewrichten kan zenuwen beknellen wat ontzettend pijnlijk is. Daarnaast kan het ook de spieren rond de gewrichten en de gewrichten zelf belasten. Uw nek kraken kan dus beter door een specialist zoals Chiropractie Bennekom gedaan worden. Hiermee voorkomt u problemen en pijnklachten op de lange termijn