Freepictures
Image default
Computers / Internet / Searching

Finder opnieuw opstarten op je Mac doe je zo!

Echt vaak gebeurt het niet, maar zo af en toe wordt het programma Finder erg traag of functioneert het even helemaal niet meer. Dat is natuurlijk meer dan vervelend, want Finder is een nogal essentieel onderdeel op een Mac. Zonder dit onderdeel kun je bijvoorbeeld geen enkel venster openen. Je kunt je wel voorstellen dat op je Mac werken dan vrijwel onmogelijk wordt. Om dit probleem op te lossen, dien je Finder opnieuw op te starten. Hoe je dat het best kunt doen, vertellen we je in dit artikel. Lees dus snel verder!

Via het Dock

De eenvoudigste manier waarop je Finder kunt herstarten, is via het Dock. Hiervoor hou je de ctrl^ + Option?-toets ingedrukt en klik je vervolgens op het Finder-icoontje in het dock. Je krijgt nu de optie ‘Start opnieuw’ te zien. Dit is de reset-knop van Finder die je de mogelijkheid geeft Finder opnieuw op te starten.

Via het Apple-menu

Als je Finder op dit moment nog steeds gebruikt, maar het programma is vastgelopen, kun je het ook geforceerd stoppen. Klik hiervoor op een Finder-venster om Finder te activeren, druk de Shift-toets in en druk linksboven in de menubalk op het Apple-icoontje, om de optie ‘Forceer stop van Finder’ te laten verschijnen. Klik op het Finder-icoontje om het programma te herstarten. Lukt het je niet om de optie ‘Forceer stop’ via het Apple-menu te bereiken, dan kun je Finder ook geforceerd stoppen met de toetscombinatie Cmd? + Option? + Esc.

Via Activiteitenweergave

Via Activiteitenweergave is ieder proces op een Mac te stoppen, dus ook dat van het programma Finder. Open hiervoor het programma en klik op het tabblad ‘CPU’. Selecteer Finder uit de lijst van processen en klik op het kruisknopje linksboven in het venster. Je kunt het programma nu niet alleen op de geforceerde manier stoppen, maar ook op de reguliere manier. Bij stoppen op de reguliere manier, stopt het programma en moet je het handmatig herstarten. Bij stoppen op de geforceerde manier gebeurt dit automatisch. Verder probeert Finder bij stoppen op de reguliere manier vooraf alle taken af te ronden. Dit zo goed mogelijk afronden van alle taken verkleint de kans op corrupte bestanden. Bij een geforceerde manier van stoppen, rondt Finder niets af, maar wordt het programma direct opnieuw opgestart.

Via Terminal

Als alle bovengenoemde manieren waarop je Finder kunt herstarten niet blijken te werken, kun je Finder nog geforceerd stoppen via Terminal en handmatig herstarten. Je opent het programma van Terminal via de map Hulpprogramma’s. Kopieer het commando hieronder en plak het in een leeg venster.

killall Finder

Druk daarna op Enter om het uit te voeren. Met dit Terminal-commando forceer je het opnieuw opstarten van het programma Finder.

Gaat er iets mis?

Mocht je toch nog ergens tegenaan lopen en krijg je Finder toch niet aan de praat, ga dan langs bij een bedrijf voor iMac reparatie in Rotterdam. De experts daar kunnen je gegarandeerd verder helpen.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/imac-reparatie-rotterdam/