Freepictures
Image default
Woning en Tuin

Wanddecoratie, hoe begin je ermee?

We kennen de situatie allemaal: we staan op de vloer van de woonkamer, potlood en meetlint in de hand, starend naar een wildgroei aan ingelijste foto’s en proberen niet op die verloren nagel te trappen die je gisteren op dezelfde plek liet vallen en nooit meer hebt teruggevonden

Je foto’s zijn de bewaarders van je ervaringen en talloze onvertelde verhalen. Het is alleen maar goed om ze het podium op de voorgrond te geven dat ze verdienen. Maar bij het plannen van die galerijwand waar je naar op zoek was, overweeg dan enkele decoratieve do’s en don’ts voordat je aan de slag gaat.

Kies iets waar je van houdt

Het belangrijkste advies dat iedereen nodig heeft om de perfecte wanddecoratie te kiezen, is dit: kiest iets wat je leuk vindt. Als je iets ziet en het brengt geen gevoelens van plezier of ontspanning, hang het dan niet aan je muur. Het is jouw huis, jouw ontwerp en jouw geld dat wordt besteed aan kunst aan de muur.

Vind je het kunstwerk wel prachtig? Dan kan je een lijst schilderij kopen en aan de muur hangen. Maar hou wel rekening met de stijl van je interieur.

Overweeg om meerdere foto´s te hangen

Er gaat niets boven het personaliseren van je muren met een mix van vintage en eigentijdse familiefoto’s. Eclectische arrangementen gooien uniformiteit de deur uit met niet-overeenkomende fotolijsten. Experimenteer eerst op de vloer om die perfecte opstelling te vinden. Het is een van de gemakkelijkste manieren om de indeling van een galerijwand te plannen. Maak foto’s van je favoriete groepen, zodat je de beste kunt kiezen om op te hangen. Houd frames gelijkmatig verdeeld. Het zorgt ervoor dat je fotodisplay niet vol aanvoelt.

Zorg dat je wanddecoratie op ooghoogte hangt

Als algemene regel geldt dat je het kunstwerk zo ophangt dat het middelpunt van het stuk of de groepering zich op ongeveer ooghoogte bevindt. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om foto´s iets lager in een eetkamer te hangen, omdat je zit als je ernaar kijkt. Kunst die over een meubelstuk wordt gehangen, mag niet breder zijn dan het meubel, een algemeen principe is dat de kunst ongeveer 75% van de breedte van het meubel moet zijn.

Symmetrisch of asymmetrisch?

Asymmetrisch is een geweldige oplossing wanneer je een groep foto´s hebt die niet noodzakelijk hetzelfde zijn, maar ten minste één soortgelijk element delen, zoals het onderwerp of kleurenschema. Je kunt de stukken asymmetrisch rangschikken zodat ze toch een mooie ‘organische’ balans krijgen.

Symmetrie is dan weer geweldig voor foto´s die qua grootte, vorm en onderwerp vergelijkbaar zijn. Je kunt met deze methode een collage creëren die visueel in balans is.