Freepictures
Image default
Woning en Tuin

Wie is de eigenaar van een pand?

Heb jij je weleens afgevraagd wie de eigenaar van een bepaald pand is? Die vraag kun je relatief eenvoudig beantwoorden! Zit je nog eens met de vraag “wie is de eigenaar van een pand?”, bekijk dan eens de kadastrale gegevens. Gemeentes zijn verplicht om deze gegevens te registreren. Bovendien zijn de gegevens publiek toegankelijk. Normaliter worden de gegevens vrijgegeven in een bestandstype dat niet voor iedereen ideaal werkt. Er zijn echter ook websites die dit eenvoudiger voor je maken. Wat denk je bijvoorbeeld van kadastralekaart.com? Daar vraag je eenvoudig een kadastrale kaart rapport aan. Voor daadwerkelijk ieder perceel in Nederland kun je een rapport opvragen. Daardoor is het eenvoudig om de gegevens van een bepaald pand terug te vinden. Vraag je je dus nog eens af wie de eigenaar van een bepaald pand is, dan kijk je gewoon eens op kadastralekaart.com.

Waarom deze gegevens geregistreerd worden

Overheden moeten natuurlijk bepaalde gegevens bijhouden van bepaalde percelen. Zo staat er bijvoorbeeld altijd geregistreerd wie de eigenaar van een bepaald perceel is. Tegenwoordig gebruiken gemeenten daarvoor één systeem, namelijk de BAG. Daardoor is de communicatie tussen overheden en bedrijven ook een stuk eenvoudiger. Bedrijven en gemeenten kunnen dan namelijk hetzelfde objectnummer gebruiken om over een bepaald perceel te communiceren. Gemeentes zijn verplicht om de BAG te gebruiken voor hun communicatie. Doordat iedereen gebruik maakt van een centraal systeem, zorgt er bovendien voor dat bedrijven en gemeenten geen aparte registraties bij hoeven te houden.

Ben jij benieuwd naar welke gegevens je allemaal kunt inzien via de kadastrale kaart? Dan is het zeker aan te raden om deze website eens te bezoeken. Zo kun je kennis maken met het systeem en kun je later altijd nog eens de website raadplegen als je bepaalde gegevens nodig hebt.