Freepictures
Image default
Zakelijke dienstverlening

Er zijn meerdere rechtsvormen

Een belangrijk punt waar u mee aan de slag moet is erachter komen welke rechtsvorm u gaat gebruiken. Er zijn maar liefst drie hoofdvormen waar u uit kunt kiezen. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken waarbij u kiest tussen een bv oprichten, als eenmanszaak aan de slag gaan of een VOF starten.

U heeft een BV                                                

Een Besloten Vennootschap, of BV in het kort, is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. De bestuurders kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schulden. Gaat er iets mis? Dan draaien de oprichter of oprichters niet persoonlijk op voor de schulden. Het vermogen van het bedrijf, oftewel het kapitaal, is verdeeld in aandelen. De aandeelhouders hebben de hoogste macht in een BV omdat ze de aandelen bezitten. Zij nemen de beslissingen in een bedrijf. Maar, u kunt ook in uw eentje een BV starten. Aandeelhouders hebben is niet verplicht.

U heeft een eenmanszaak

Er is ook zoiets als een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak is er slechts één iemand verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf. Deze vorm is wél snel en makkelijk op te richten. Officieel bent u eigenaar van een eenmanszaak en hoewel de termen freelancer en zzp’er vaak gebruikt worden, zijn dit geen officiële rechtsvormen.

U heeft een VOF

Een vennootschap onder firma (vof) kunt u niet alleen oprichten. U zult minimaal een andere persoon nodig hebben waar u mee samenwerkt. Jullie werkt beiden onder één bedrijfsnaam. Het bedrijf heeft dus meerdere eigenaren, oftewel vennoten. De vof is geen rechtspersoon. Vennoten leggen hun eigen geld op tafel op het moment dat ze het bedrijf oprichten en zijn aansprakelijk voor de schulden die het bedrijf zou kunnen oplopen.

 

Hopelijk heb ik een tipje van de sluier op kunnen lichten als het om het oprichten van een eigen bedrijf gaat en kunt u snel aan de slag met uw VOF, eenmanszaak of BV.

https://bundel.nl/bv-oprichten/