Freepictures
Image default
Computers / Internet / Searching

Verschillende soorten filamenten voor 3d pennen en printers

Wat gaan we tekenen vandaag? Helemaal geen gekke vraag als je de trotse bezitter bent van een 3d pen of 3d printer. Heb je het tekenen eenmaal onder de knie, dan is het driedimensionaal tekenen reuze leuk. Je hebt een 3d pen aangeschaft en krijgt er (meestal) direct het filament bijgeleverd. Dat zijn de gekleurde plastic strengetjes of staafjes waarmee je je modellen maakt. Maar wat als het filament op is en je moet voor de eerste keer bijbestellen? Natuurlijk even kijken bij Goedkope3dfilamenten.nl. Maar hier wat tips om en miskoop te voorkomen.

Wordt het ABS of PLA?

De eerste generatie 3d pennen waren allemaal uitsluitend geschikt voor ABS filament. Dit is gemaakt van aardolie en dat ruik je ook! Zodra je gaat tekenen is het dus verstandig goed te ventileren. De tweede generatie 3d pennen bevatte de eerste versies waarmee je met zowel ABS als PLA kunt tekenen. Je kunt je pen afstellen op het soort filament dat je kiest. PLA is een milieuvriendelijk product, gemaakt van rietsuiker en mais. Als je werkt met PLA ruik je geen vervelende lucht, maar popcorn. Maar het materiaal heeft wel wat nadelen ten opzichte van ABS. Het is brozer en minder slagvast.

Alle kleuren van de regenboog

Filamenten zijn verkrijgbaar in talloze kleuren. Wist je trouwens dat filament dat is geproduceerd in Nederland de allerbeste kwaliteit heeft? Schaf je filament aan, dan kan je het beste kiezen voor een pakket kleuren, meestal bestaand uit 10 of 20 kleuren. Dit is voordeliger dan het los kopen van de rolletjes of staafjes. Op zo’n rolletje filament zit gemiddeld 5 meter, dus met een 20-kleuren pakket filament heb je 100 meter voorraad! Er zijn ook neonkleuren verkrijgbaar en filamenten die licht geven in het donker: het zgn. glow in the dark filament. Grootste liefhebbers? Kinderen!