Drie vaardigheden die een zorgmedewerker bezit Werken in de zorg is zwaarder dan de meeste mensen met een ander beroep denken. Zorgmedewerkers beheersen heel wat vaardigheden waar ieder ander veel van kan leren. Ouderen die in een zorginstelling wonen verschillen qua karakter flink van elkaar. Dat maakt het voor de medewerkers soms extra uitdagend. Ze moeten iedereen namelijk op een andere manier benaderen. Maar wat zijn de drie grootste vaardigheden die een zorgmedewerker in ieder geval bezit? Stressbestendig In de zorg heb je te maken met veel ouderen. Veel van hen vertonen uit frustratie agressie. Als dat zover is, dan is het erg stressvol om ze naast alle andere werkzaamheden ook nog is rustig zien te krijgen. Een zorgmedewerker is in tegenstelling tot veel andere beroepen soms enorm stressbestendig in crisissituaties.
Zorgzaam Een zorginstelling is bedoeld om voor andere te zorgen. Het zou dus gek zijn als je deze tweede competentie niet beheerst. Ouderen in de instelling staan niet te wachten op iemand die zich verplicht voelt hen te helpen. Zij willen iemand bij wie de hulp vanuit het hart komt. Iemand die ze helpt omdat die van nature zorgzaam is.
Empathie Tot slot moet een zorgmedewerker empathie vol zijn. Het is een vaardigheid waarbij je goed kunt inleven in de ander. Vooral in de zorg is dit erg belangrijk omdat de ouderen hun verhalen en soms verdriet graag met de medewerkers delen. Soms gaat het niet alleen om de verhalen en verdriet maar juist om boosheid. Juist dan is het erg lastig om rustig te blijven en je in te leven in de woede van de ander. Gelukkig maakt een training omgaan met agressie het voor zorgmedewerkers mogelijk om deze vaardigheid optimaal uit te voeren. Ook in vervelende situaties dus. Werken als een zorgmedewerker is zwaar. Je bent pas goed in het vakgebied als je stressbestendig, zorgzaam en empathie vol bent. |
https://www.zelfsterk.nl/ |