Freepictures
Image default
Mode en Kleding

Stoffen in de modewereld

Of je nou een paar nieuwe sneakers koopt, een quotrell trainingspak of een zomerblouse, allemaal zijn ze van (verschillende) stoffen gemaakt. In deze blog lees je over de belangrijkste stoffen binnen de modewereld.

Katoen

Allereerst is katoen een stof die erg veel gebruikt wordt voor het produceren van kleding. De zachte stof die van de katoenplant afkomstig is wordt met name gebruikt voor kleding, maar verder ook voor producten zoals kussens, handdoeken en gordijnen. De stof kan dus op allerlei gebieden worden ingezet en is dan ook erg populair.

 

Polyester

Polyester wordt gemaakt uit olie. De polyester wordt gesmolten om zo garen te creëren waar kleding mee gemaakt kan worden. Polyester heeft de eigenschappen dat het kreukvrij is, slijtvast en makkelijk schoon te krijgen. Deze eigenschappen zijn uiteraard erg gunstig voor kledingstukken en hier wordt dan ook flink gebruik van gemaakt. Een combinatie die regelmatig voorkomt is die van katoen en polyester, zoals bijvoorbeeld bij een quotrell trainingspak. Die worden gemaakt met 70% katoen en 30% polyester, net zoals veel andere merken dit doen. Deze combinatie zorgt voor een goede en comfortabele pasvorm.

 

Linnen

Linnen is een stof dat echt uit de natuur komt. Het is een soort textiel dat gemaakt wordt uit vlas, een plant. Het is te herkennen aan een natuurlijke uitstraling en staat er om bekend dat het heel soepel en licht is. Verder is de stof ook mega sterk en luchtig, waardoor het populair is als materiaal voor zomerkleding. Linnen is vaak wel een vrij dure stof, omdat het productieproces nou eenmaal een stuk uitgebreider en complexer is dan het proces van bijvoorbeeld katoen. Het wordt namelijk eerst geoogst vanuit de vezels rondom de stengel van vlasplant, waarna het gedroogd en geroot moet worden.

 

Satijn

Satijn is officieel gezien geen materiaal, maar een techniek. Bij satijn worden garens heel dicht op elkaar geweven, waardoor ze samen een soepele en glanzende stof vormen. Omdat het een techniek is, is het in theorie mogelijk om iedere stof te gebruiken om satijn te creëren. De vezels die voor satijn gebruikt worden zijn doorgaans lang, dit zorgt voor een betere kwaliteit en maakt de stof zacht en sterk. Hoe duurder de satijn, hoe langer de vezels en andersom.

 

Leer

Leer is een materiaal dat gemaakt wordt van dierenhuid. Het wordt vooral gebruikt voor het produceren van schoenen, tassen en jassen binnen de mode-industrie. Leer is een heel sterk materiaal dat lang meegaat, mits het goed onderhouden wordt. Het materiaal moet regelmatig gepoetst worden om de goede kwaliteit te kunnen waarborgen.

 

Er zijn dus een flink aantal materialen die gebruikt worden in de modewereld, allemaal met een ander productieproces en verschillende eigenschappen. De materialen worden tevens voor verschillende einddoelen gebruikt en zijn dus specifiek voor iets bedoeld.

https://verschil-tussen.nl/verschil-tussen-velvet-en-velours/