Freepictures
Image default
Eten en drinken

Het bekendste stukje varken

Veel mensen kunnen een lekkere snack wel waarderen. Over het algemeen zijn gefrituurde snacks met een flinke portie friet en veel saus mateloos populair. Zeker in combinatie met een goed glas bier, een drukke louche kroeg en een grote sportwedstrijd waar miljoenen mensen naar kijken. Men is daarnaast ook massaal dol op het ‘all-you-can-eat’ concept, waarbij je voor een vast bedrag zoveel mag eten als je kunt (wel met de nodige culinaire spelregels, die verschillen per horecalocatie uiteraard). Je bent vast bekend met het sushi all-you-can-eat concept, maar er zijn ook allerlei cafés bijvoorbeeld, waar je onbeperkt spareribs kunt eten. De spareribs zijn erg geliefd en kluiven lekker weg (mits zeer mals uiteraard), zeker tijdens een spannende sportwedstrijd.

In den beginne

Je kunt voor een goed stuk vlees terecht bij je lokale slager. Je slager kan allerlei soorten vlees leveren en je goed adviseren. Zo ook met spareribs. Je slager werkt waarschijnlijk met Nederlandse varkens, maar er zijn ook speciale rassen met ieder een geheel eigen, kenmerkende smaak. Het Iberico varken is een voorbeeld van een speciaal ras. Ook het Nederlandse Livar varken behoort tot de wat meer bijzondere rassen varkens. De spareribs van dit soort varkens zijn dan ook ietwat duurder dan gewone spareribs. Ga langs bij jouw slager en bekijk de mogelijkheden. Hij of zij weet jou vast te vertellen hoe je het aanpakt als je voornemens bent om thuis te experimenteren met spareribs.

Soorten spareribs

Spareribs bereiden is iets wat veel mensen wel zouden willen. Ze hebben alleen geen idee waar te beginnen en weten te weinig af van dit lekkere stuk vlees. In Nederland wordt vaak het gedeelte wat tegen de lende (bij de ruggengraat) zit, gebruikt voor spareribs. Dit gedeelte is mals en bevat veel vlees. De spareribs van de buikzijde zijn echter de ‘echte’ spareribs. Deze ribs zijn veel groter en hebben meer bereidingstijd nodig dan de kleine ribs. Ze zijn smaakvoller. Tot slot heb je het gedeelte van de ribben bij het borstbeen, ook wel ‘krabbetjes’ genoemd. Krabbetjes zijn officieel geen echte spareribs. Spareribs bereiden kun je het beste doen met de hiervoor beschreven gedeeltes en niet met krabbetjes.

https://24taste.nl/allerlekkerste-spareribs-bereiden/