Freepictures
Image default
Mobiliteit

Uw huis rolstoeltoegankelijk maken

Tegenwoordig is het steeds belangrijker voor particuliere woonhuizen om toegankelijk te zijn voor mensen die een rolstoel of rollator gebruiken. Vooral bij ouderenwoningen is er een steeds grotere vraag naar badkamers die allerlei hulpmiddelen hebben ingebouwd voor invalide. Wilt u meer weten over het toegankelijk maken van uw eigen huis? Lees dan verder.

Materiaal

U kunt verschillende soorten materiaal gebruiken voor het plaatsen van drempelhulp. Drempelhulp van rubber is tegenwoordig erg populair. Drempelhulp van rubber is namelijk erg makkelijk in het gebruik. Iemand met een rolstoel rijdt hier vaker makkelijker overheen. Drempelhulpen van bijvoorbeeld metaal zijn vaak wat harder, hierdoor is de kans dat een persoon in een rolstoel blijft steken groter. Drempelhulp van rubber zorgt er ook voor dat er minder beschadigingen aan uw huis en aan de rolstoel gedaan worden.

Badkamer

Een plek die vaak het moeilijkste is voor rolstoelgebruikers is de badkamer en het toilet. Zorg dat uw badkamer ruimtelijk is ingericht en dat u voldoende leuningen laat installeren. Zo kan een invalide gebruiker toch nog zelfstandig naar de wc gaan, wat vaak ook fijner is voor deze personen.

Trap

Wat men steeds vaker ziet in huizen voor ouderen zijn zweefliften of een traplift. Zo hoeft u niet de gehele  trap te laten veranderen, u kunt simpelweg een mechanisme om de trap heen laten bouwen door een bedrijf. Zo kan een rolstoelgebruiker zich hier makkelijk aan vestigen en worden zij naar benden getild door deze lift.

Opstapjes

Veel Nederlandse huizen kennen kleine opstapjes en hoogteverschil binnen de fundering van het huis. Dit is vaak moeilijk voor rolstoelgebruikers om te trotseren. U kunt dit oplossen door kleine platen neer te laten leggen zodat de rolstoelgebruiker hier makkelijk zelf overheen kan rijden.

https://drempelhulp.com/