Freepictures
Image default
Onderwijs

Een voorstelling maken is ook … werken aan groepsbinding

Groepsbinding en samenwerking in het basisonderwijs

Kinderen kunnen elkaar het leven behoorlijk zuur maken. Plagen, pesten, buitensluiten: het is super vervelend voor de kinderen die dit ondergaan, maar ook voor de kinderen die dit gedrag vertonen. Het zegt ook helemaal niks over zowel de ‘daders’ als de ‘slachtoffers’. Behalve dat ze blijkbaar nog niet goed geleerd hebben hoe fijn het is om samen een hechte groep te vormen, elkaar met respect te behandelen en constructief samen te werken. Als je daar met je onderwijs succesvol op in weet te spelen, dán heb je natuurlijk wel iets ontzettend moois bereikt. Kunsteducatie biedt hiervoor ontzettend veel mogelijkheden.

Samen aan de slag met kunst

Met name de kunstvormen waarbij kinderen fysiek aan de slag gaan, zijn ontzettend geschikt om te werken aan groepsdynamiek. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan theaterprojecten. Binnen dit genre is ontzettend veel mogelijk. De allerkleinsten kunnen bijvoorbeeld aan de slag met theaterspelletjes waarin ze aan de hand van simpele spelletjes leren om hun fantasie aan het werk te zetten en constructief op elkaar in te spelen. Iets grotere kinderen kunnen aan de slag met theatersport: op basis van improvisatie-opdrachten maken de leerlingen samen scènes en leren ze dat ze samen verantwoordelijk zijn voor het maken van een sfeer waarin iedereen zich veilig voelt om te experimenteren, snel te reageren en op z’n tijd ook lekker te blunderen.

Een voorstelling maken

Maar de allertofste manier van groepsbinding is misschien wel een voorstelling maken. Dit kan met de hele klas, of zelfs met de hele school. Het samen keihard werken aan een eindresultaat waarin iedereen kan schitteren en waar alle kinderen samen heel erg trots op zijn, werkt super verbindend. En dat is ook niet zo gek: de kinderen delen de ervaring van het repeteren en de kriebels van het optreden. Bovendien ervaren ze dat je het allermooiste resultaat krijgt als ieder kind mag doen waar hij of zij het beste in is en als iedereen elkaar aanmoedigt. Dit kan een theatervoorstelling zijn, maar ook een dansvoorstelling of zelf een voorstelling ter afsluiting van een circusdag.

https://www.grotebroer.nl