Freepictures
Image default
Onderwijs

4 x leuke kunstzinnige workshops voor de middelbare school

Leerlingen op de middelbare school zijn volop in ontwikkeling. Kunsteducatie speelt daarbij een belangrijke rol. Door aan de slag te gaan met kunst leren de jongeren nieuwe manieren om zich te uiten. Bovendien leren ze ook reflecteren op de cultuur. Hierdoor komt alles wat ze om zich heen zien in een nieuw daglicht te staan. Naast reflecteren op cultuur, helpt kunst hen ook om te reflecteren op de eigen identiteit. Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan met kunst en cultuur! We geven je 4 voorbeelden van workshops op school die eigenlijk in iedere klas een succes zijn.

1. Vloggen

De meeste mensen denken bij kunst en cultuur al snel aan dans, muziek en theater. Oftewel: de tijdloze kunstvormen. Maar iedere tijd heeft ook haar eigen kunst. In onze tijd gebeurt er heel veel op het gebied van digitale media. Omdat leerlingen daar in hun dagelijks leven veel mee in aanraking komen, is het leuk om ook daar aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld met een workshop vloggen, waarin de leerlingen kritisch nadenken over wat een vlog nou goed maakt en die inzichten vervolgens meteen in de praktijk brengen.

2. Acrobatiek

Je hoeft helemaal niet lenig of sterk te zijn om aan acrobatiek te doen. Uiteindelijk gaat acrobatiek namelijk veel meer om concentratie, coördinatie en vertrouwen. Acrobatiek is dan ook de perfecte kunstvorm om te werken aan samenwerking en groepsdynamiek. Wat acrobatiek ook super leuk maakt, is dat de leerlingen uiteindelijk altijd veel meer blijken te kunnen dan ze vooraf dachten.

3. Game design

Natuurlijk kunnen de leerlingen eindeloos games spelen, dat is geen kunst: maar kunnen ze ook een game maken? Tijdens een workshop game design leren leerlingen wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van een tof spel. Van het uitdenken van een pakkende verhaallijn tot coderen en natuurlijk: testen!

4. Theater

Tijdens een theaterworkshop worden leerlingen uitgedaagd om uit hun comfortzone te komen. Ze leren om zich in te leven in andere personages en om ruimte te pakken op het podium. Oftewel: een theaterworkshop is echt super veelzijdig!

https://www.kleinkunstig.nl