Freepictures
Image default
Bedrijven

Veilige werkomgeving: van werkplekinstructiekaart tot aan hygiënemaatregelen

Een veilige werkomgeving kan voor iedereen anders zijn. Zo zijn er in een bedrijf waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt andere maatregelen nodig om een veilige werkplek te creëren dan op een kantoor. Zaken zoals hygiënemaatregelen zijn eigenlijk in vrijwel iedere branche van belang. Een goede hygiëne draagt namelijk in iedere situatie bij aan een veiligere werkomgeving. Maar wat komt er nog meer kijken bij het creëren van een veilige werkomgeving? Lees het in deze blog!

Wanneer is een werkplekinstructiekaart verplicht?

Een werkplekinstructiekaart is een heel geschikt middel om een werkplek veiliger te maken. Een werkplekinstructiekaart wordt gebruikt bij bedrijven waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. In deze kaart staat alle benodigde informatie over het werken met de gevaarlijke stoffen. Een werkplekinstructiekaart is dan ook alleen verplicht bij bedrijven waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt.

Een emotioneel veilige werkomgeving

Naast de fysieke aspecten om een werkomgeving veilig te maken, is het ook belangrijk om zorg te dragen voor een emotioneel veilige werkomgeving. Het is namelijk van belang dat werknemers zich op hun gemak voelen binnen het bedrijf waar ze werken. Zaken die hieraan bijdragen zijn openheid, goed leiderschap, rechtvaardigheid, kwetsbaarheid en transparantie. Werknemers moeten het gevoel hebben dat ze hun emoties kwijt kunnen binnen de werkomgeving. Een emotioneel veilige werkomgeving draagt ook bij aan de productiviteit van werknemers, omdat de motivatie hoger zal liggen. Als werkgever is belangrijk om aandacht te besteden aan zowel een fysiek als emotioneel veilige werkomgeving.

https://www.devibfabriek.nl/werkplekinstructiekaart/