Freepictures
Image default
Bedrijven

Het belang van een persoonlijkheidstest

Goed personeel is lastig om te vinden en als werkgever wilt u natuurlijk alleen het beste in dienst nemen. Maar hoe komt u er achter welke sollicitant de beste match is met u bedrijf? Een persoonlijkheidstest geeft inzicht in de eigenschappen van de sollicitanten. Deze test laat u zien of iemand wel of niet goed in een functie gaat passen. Maar wat is een persoonlijkheidstest eigenlijk?

 

Doel

 

Bij de meeste persoonlijkheidstesten wordt er gebruik gemaakt van het Big Five persoonlijkheidsmodel. Hierbij wordt gekeken naar de mate van zorgvuldigheid, extraversie, openheid voor ervaringen en ideeën, emotionele stabiliteit en inschikkelijkheid/vriendelijkheid. Bij deze test zijn er geen goede of foute antwoorden. De test dient ingevuld te worden aan de hand van het functioneren in het dagelijks leven en het functioneren in een recente werkervaring.

 

Inhoud

 

Een lange persoonlijkheidstest duurt gemiddeld een half uur tot drie kwartier en bevat 100 tot 200 vragen. Vindt u dit te lang duren dan kan u altijd kiezen voor een korte persoonlijkheidstest. Deze duren gemiddeld 15 minuten en bevatten tussen de 60 en 80 vragen. De test bestaat uit meerkeuzevragen en meten de maten waarin een stellingen van toepassing is op de deelnemer of de mate waarin de deelnemer het eens is met een stelling. Een voorbeeld van een vraag is bijvoorbeeld ‘’ Ik neem graag initiatief’’.

 

Ontwikkeling

 

U kan natuurlijk ook een persoonlijkheidstest afnemen onder uw huidige medewerkers. Dit kan u inzicht geven in de competenties en de talenten van de medewerkers. Daarnaast geeft u de medewerkers de kans om hun persoonlijke ontwikkelpunten in kaart te brengen. Daarnaast krijgt u inzicht in het functioneren van de werknemers. Aan het einde van de test krijgt u een rapport. Aan de hand van dit rapport kan u samen met uw medewerker vastleggen hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen binnen het bedrijf. Indien het om een medewerker gaat die wilt doorstromen naar een leidinggevende functie dan kan u een leiderschapstest toevoegen aan de persoonlijkheidstest. Dit laat zien of een medewerker de kwaliteiten om in zich heeft om een leidinggevende of manager te worden.

 

https://www.testgroup.nl/korte-persoonlijkheidstest/