Freepictures
0

De LED straler als uw vergezellende lichtbron

LED stralers combineren met een bewegingsmelder is zeker een goed idee, en wel om volgende redenen. Je bespaart energie doordat de verlichting enkel aangaat wanneer er iemand passeert. Het werkt handenvrij, wat zeker van pas komt wanneer je boodschappen naar binnen brengt. Het licht aanzetten op basis van beweging kan inbrekers afschrikken. LED-stralers voor buiten kunnen we in twee groepen onderverdelen. Enerzijds zijn er armaturen met een ingebouwde bewegingsmelder. Anderzijds zijn er de losstaande modellen waarbij je zelf een aparte bewegingssensor moet installeren.

Led Lampen bestaan ook met ingebouwde sensor Een aparte bewegingsmelder kopen is dus niet nodig. De beperkte keuze is een nadeel bij dit type buitenverlichting. Je kan aan elk armatuur een externe sensor toevoegen, terwijl er slechts enkele modellen met een ingebouwde bewegingssensor zijn.

Hier staan echter twee belangrijke voordelen tegenover. Enerzijds is de installatie een beetje makkelijker. Anderzijds zijn de ontwerpen iets stijlvoller, omdat het armatuur en de sensor perfect bij elkaar passen.

 

Natuurlijk kan je altijd een LED-straler (of een andere wandlamp) met een losstaande bewegingssensor combineren. Dat is mogelijk bij elk type armatuur, ongeacht de lichtbron. Je hebt dus veel meer keuze qua stijlen en modellen.

Bovendien is het mogelijk om meerdere led lampen op één sensor aan te sluiten. Eén, twee, drie buitenlampen; het maakt niet uit. Zorg er wel voor dat het totale verbruik van alle led lampen niet meer dan 1.000 Watt bedraagt.

Nadeel van een externe sensor is de extra stap bij de aansluiting. Tenslotte kan de aanschaf van een LED lamp met een aparte sensor een beetje duurder uitvallen dan een armatuur met een interne bewegingsmelder.

 

Bij de aankoop van een bewegingssensor moet je rekening houden met de positionering. Er zijn bijvoorbeeld modellen die een 360° detectie hebben, maar evengoed sensoren die slechts in een ruimte van 120 ° bewegingen oppikken. De openingshoek speelt dus een rol.

PS: sommige bewegingsmelders komen met afdekplaatjes om het detectiegebied bij te stellen.

Kijk ook even naar de detectieafstand. Standaard sensoren gaan tot 8 meter, maar er zijn ook varianten die tot wel 16 meter ver kijken. Afhankelijk van de positionering is dat iets om mee rekening te houden.

First things first: de bekabeling voorzien. Hier heeft een nieuwbouw het voordeel. Daar kies je zelf waar de LED-straler en sensor komt, omdat je kabels makkelijk kan wegwerken.

Soms vraagt dit enige planning. Wil je bijvoorbeeld een lamp aan een uitbouw met een plat dak bevestigen, plaats de kabel dan in de hellingchape van het dak. Zo is deze netjes weggewerkt. Bij een bestaande woning is deze luxe er vaak niet. Daar zal je eventueel een externe kabel tegen de gevel moeten bevestigen. De bekabeling is vrij eenvoudig. Zowel voor een LED-straler met interne als externe sensor heb je een 3-aderige kabel nodig (van 1,5 mm²).

Bij een LED-straler met ingebouwde bewegingsmelder sluit je de drie draden (fase, nul en aarding) op de klassieke manier aan. Bij een losstaande bewegingssensor moet je deze draden eerst op de sensor aansluiten en van hieruit naar de lamp(en) gaan. Eventueel kan je binnenshuis nog een schakelaar voorzien. Tip: vergeet niet om de elektriciteit uit te zetten wanneer je de lamp en sensor aansluit!

https://leds-depot.nl/led-commercieel/led-stralers-ip65.html
Tags: